Els Gegants
Qui és cadascú
L'Avi Felip
El nostre gegant
El Gegant de L'Avi Felip s'ha convertit amb el pas dels anys en una figura emblemàtica per les persones de Sant Antoni de Vilamajor amb la que es senten identificades. És una figura que ens la sentim pròpia!
Però, qui va ser l'Avi Felip? Què representa?
Doncs l'Avi Felip va ser una persona que va viure a Sant Antoni de Vilamajor.
Va néixer l'any 1909 i se'l coneixia com a Felip de Cal Broc. De família de ferrers, durant la seva vida va treballar en diferents oficis.
Va dedicar la vida a la gent que estimava, la feina, el nostre poble, i la senyera. Però sobretot no va deixar mai de cantar.
Arreu on va anar, va cantar i n'estava ben cofoi (en els seus viatges havia conegut Carlos Gardel, Josep Guardiola entre d'altres grans cantants).
Els veïns el podien sentir cantar ja de bon matí. Però sobretot amb la seva Coral Lo Rossinyol! Va cantar més de 50 anys i així li van reconèixer des de L'agrupació de Cors de Clavé.
Destacava la seva presència afable, alt i prim, sempre ben arreglat, amb boina o barretina, faixa, una frondosa barba, pipa, i el seu bastó: no passava mai desapercebut. Ni ell que ho pretenia: sempre tenia una paraula amable, agradable i alegre per a tothom. Així és com el poble el coneixia i el recorda.
Va representar sempre el seu estimat poble, Sant Antoni de Vilamajor, i des del l'any 2000 ho segueix fent amb la figura de gegant.
La construcció del gegant va anar de la mà del Taller Sarandaca que va intentar plasmar en figura, de fibra de vidre, a Felip de Cal Broc o com tothom del poble el coneix: AVI FELIP
Pepeta la Bugadera
La nostra Geganta
La Geganta, La Pepeta la bugadera, representa una dona que rentava la roba al safareig del poble a principis del S. XX.
La construcció d’aquest safareig popular va ser un gran esdeveniment al poble ja que així les dones, que en aquella època eren les responsables de rentar la roba, ja no havien de baixar al riu a rentar.
La figura surt d'una fotografia del safareig de principis de segle, on s'agafà la imatge d'una dona anònima que rentava allà la roba.
La Geganta també és obra del taller Sarandaca.
Ton, El Pastor
El gegantó de la Colla
A l'agost del 2016 es va estrenar la figura del gegantó "Ton".
És un pastoret que representa el passat transhumant de la nostra vila, i un homenatge a totes aquelles persones que es dedicaven a l'ofici de la pastura.
El nom de Ton ve com a diminutiu d'Antoni patró del nostre poble, i una altra manera de dur el nom de la nostra vila arreu.
En Ton és obra d'Imatgeria Festiva Guardi, i el vestuari està confeccionat per Gemma Malé.
És de cartró pedra. Du una ovella al coll amb cap de cartró pedra i cos de de roba.
Està pensat per a que les portadores i portadors siguin nenes i nens entre els 5 i 12 anys aproximadament.
Va sorgir com una necessitat detectada, que les nenes i nens de la colla volien fer el mateix que les seves mares i pares.
També és una manera d'apropar el fet geganter als més menuts i menudes del poble.
Els capgrossos
Bestioles del Montseny
Els nostres capgrossos representen els animals més comuns de l'entorn natural on estem, a les faldes del massís del Montseny.
L'Eriçó, durant unes quantes festes majors, ha sigut l'encarregat d'engegar i clausurar la festa en l'acte d'Encesa de la Flama de Festa major
La Cuca
La figura recuperada
Al gener de 2022 s'estrena la Cuca, una figura festiva que tira aigua pels orificis nasals.
La Cuca però no és una figura de nova creació, el cap forma part de l'antiga Cuca que va dur durant unes quantes festes majors l'Agrupació d'Amics.
Durant uns quants anys va estar en desús, tancada i amagada a un local fins que la Colla Gegantera de Vilamajor va decidir recuperar aquesta part del patrimoni festiu local.
De la recuperació s'he n'ha fet càrrec Imatgeria Festiva Guardi, posant-l'hi cos al cap. El cos d'un drac que en el seu conjunt, en l'estrena, va emocionar grans i petits.